HUR TÄVLAR MAN I LUFTBALLONG?

En varmluftsballong flyger alltid med vinden. Den har ingen motor och inga roder som ett flygplan har. Så hur kan man då tävla med ballonger?

Jo, vinden har ofta lite olika riktning på olika höjder och med en varmluftsballong så går det att välja sin flyghöjd med stor noggrannhet.
Ballongen flyger eftersom varm luft är lättare än kall luft. För att stiga så värmer piloten luften i ballongen med en gasolbrännare och då får ballongen lyftkraft. Ballongen kommer att börja sjunka av sig själv efter en stund om den inte värms upp igen eftersom den varma luften svalnar. Men piloten kan även öppna en ventil i toppen på ballongen och släppa ut varmluft för att sjunka snabbare. Genom att stiga och sjunka för att hitta höjden med rätt vindriktning så kan piloten då styra sin ballong.
Med varmluftsballonger så flyger vi vid soluppgången och strax före solnedgången. Mitt på dagen så kan det bildas termik som gör vindarna alldeles för oroliga för flygning med varmluftsballong.


Det finns 21 olika tävlingsmoment

Före varje flygning så samlas alla piloterna till en briefing. Där berättar tävlingsledaren om väderprognosen och hur flygningen kommer att gå till.

Det finns 21 olika tävlingsmoment som tävlingsledaren kan välja mellan. En flygning brukar bestå av en till fem tävlingsmoment som tävlingsledaren har bestämt före flygningen. Piloternas resultat efter varje tävlingsmoment summeras och den som får högst sammanlagd poäng vinner. Det gäller för piloterna att vara duktiga på att flyga sin ballong och kunna använda vindarna för att navigera rätt.
Ett vanligt förekommande tävlingsmoment är ”Judge Declared Goal”.
Då ska piloterna försöka flyga till en plats på kartan som tävlingsledaren har valt. Ballongerna har oftast en gemensam startplats och målet ligger i vindriktningen några kilometer bort. Vi startar efter en signal från tävlingsledaren och väl framme vid målet så släpper piloten en marker till marken eller använder en app i sin telefon för att registrera sin position och att sedan flyga vidare till nästa mål utan att landa.
Markern är en liten tygpåse med sand som har en 1,7m lång vimpel. Denna släpps eller kastas från ballongen mot ett mål på marken. Funktionärer på marken mäter sedan avståndet mellan markerns landningsplats och målet. Den pilot vars marker eller registrerad position ligger närmast målet får 1000 poäng och de andra får lägre poäng enligt en matematisk formel.
Piloten kan ta hjälp av sitt lag på marken för att göra vindmätningar vid målen. Detta gör det enklare för piloten att hitta rätt flyghöjd för att komma till målet.
Ett annat tävlingsmoment är ”Hare and hound”.
Då startar en luftballong ca 10 minuter före de tävlande, denna kallas haren. De andra ballongerna ska sen försöka flyga efter haren. Efter en förutbestämd tid så landar haren och piloten lägger ut ett målkors på marken. Målkorset är ett stort X gjort av tyg som är lätt att se från luften. De tävlande ska då försöka kasta sina markers så nära mitten på målkorset som möjligt.


Pilot: Lotta Algotsson i ballong: SE-ZOO. 
Lotta började flyga ballong år 2000 och efter att fått klart certifikatet köpte hon en ballong tillsammans med sin sambo Michael 2010. De åker gärna på ballongmöten tillsammans med de andra i besättningen både i Sverige och i Europa och har dessutom varit med ballongen till Filippinerna vid flera tillfällen.

SVENSKA CUPEN

I Sverige så finns det flera ballongtävlingar som ingår i Svenska cupen och vi har även ett Svenskt mästerskap varje år. Tävlingarna organiseras av Svenska ballongfederationen som ingår i Svenska flygsportförbundet. Många andra länder har också ballongtävlingar och nationella mästerskap. Europeiska mästerskapen arrangeras udda år och världsmästerskapen jämna år. I augusti 2025 så går EM i Österrike och Sverige deltar med två ballongteam. 2026 så går VM i Polen. På ett EM eller VM så brukar det vara över 100 deltagande ballongteam från olika länder och tävlingarna pågår i en vecka.

Nu ser vi fram emot att få göra ett svenskt mästerskap i Ockelbo för första gången och hoppas att det blir bra flygväder så att vi kan vara i luften så mycket som möjligt. 


Anders Berglund

Arbetsgruppen för tävling och rekord
inom Svenska ballongfederationen

HUR FÅR JAG SOM BESÖKER - DEN BÄSTA UPPLEVELSEN?

Det är snabba beslut i ett Ballong Mästerskap. Väder är absolut avgörande för val av plats för start och landning. För att undvika uppbyggnad av svår termodynamik flygs tidiga mornar och sena kvällar. För största möjlighet att komma piloterna nära - håll koll på programmet som uppdateras kontinuerligt och kontakta gärna arrangören OCKELBO BALLONGSÄLLSKAP med dina frågor.

VÅRA SAMARBETSPARTNERS

Flogas får ballongerna att flyga under Ballong-SM!Besök gärna vår hemsida: www.flogas.se för mer information om energilösningar som Biopropan, Bioolja och Gasol.